SCITE et CITO maakt gebruik van Routine Outcome Monitoring (ROM) om de behandelresultaten te meten (evidence-based). Therapieresultaat wordt uitgedrukt in de ORS-score, behandeltevredenheid in de SRS-score.
Resultaat
Met behulp van de Outcome Rating Scale (ORS) wordt aan het begin van elke therapiesessie gemeten hoe het met cliënten gaat op de verschillende aspecten van hun leven: individueel, relationeel, sociaal en algeheel.
Tevredenheid
Met de Session Rating Scale (SRS) wordt aan het einde van elke therapiesessie gemeten hoe tevreden cliënten over de verschillende aspecten van het therapiegesprek waren: therapeutische relatie, doelen en onderwerpen, aanpak/werkwijze en algeheel.
Deze instrumenten voor Routine Outcome Monitoring (ROM), ontwikkeld door de Amerikaan Scott Miller, zijn bedoeld om de behandeling effectiever te maken door aan te sluiten bij de wensen van de cliënt, maar ook door sneller te kunnen ingrijpen als het herstelverloop achter blijft.
Herstelverloop en de beleving van de cliënt van zijn/haar behandeling zijn volgens wetenschappelijk onderzoek namelijk belangrijke voorspellers voor het uiteindelijke therapieresultaat.
Behandelresultaten
De gemiddelde ORS-score van volwassenen, adolescenten en kinderen die zich aanmelden bij psychotherapie praktijk SCITE et CITO is: 27.5. Dit getal is vergelijkbaar met de hoogte van de score van cliënten die zich voor ambulante behandeling aanmelden bij andere instellingen op het gebied van de Geestelijke Gezondheidszorg. Na onze behandeling stijgt deze score naar gemiddeld 31.41, dat is dus een gemiddelde verbetering van 3.91 ORS-punten. Dit is een score die vergelijkbaar is met die van de gezonde (Nederlandse) populatie. De metingen laten zien dat er sprake is van een duidelijke en betekenisvolle verbetering (statistisch significant).
Gemiddelde SRS:
Relatie: 8,3
Doelen en Onderwerpen: 8,5
Aanpak en/of Werkwijze: 8,8
Algeheel: 8,7
“Ik heb René leren kennen als een warm betrokken mens en zeer deskundige leertherapeut die oog had voor wat ik nodig had om verder te komen als mens en als gezinstherapeut in opleiding. Hierin betrok hij voor mij belangrijke anderen wat voor mij opnieuw een levend voorbeeld is van de kracht van ervaringsgericht – en systeemgericht werken! Ik raad René van harte aan voor cliënten/hulpverleners/therapeuten/ die op zoek zijn naar een persoonlijke (leer)therapeut. 2/2018“
ECP-therapeut vs psycholoog
Onderzoekers van de Universiteit Leiden concludeerden in het rapport ‘Boven of onder NAP‘ dat er geen kwaliteitsverschil is tussen de opleiding tot gezondheidszorg-(GZ) psycholoog en de Nederlandse Associatie voor Psychotherapie (NAP) erkende opleidingen Psychotherapie. De ECP-therapeut werkt met de gezonde delen van de mens en niet vanuit een medisch model, dat focust op ziekte en het wegnemen daarvan.
Relatietherapie is de moeilijkste vorm van therapie. Als men is opgeleid tot maatschappelijk werker, psycholoog of psychiater wil dat niet zeggen dat men werd opgeleid tot relatietherapeut. Uit onderzoek blijkt dat 80 % van deze therapeuten met een eigen praktijk toch relatietherapie geeft. De vergelijking word gemaakt met een gebroken been laten zetten door een arts die tijdens zijn studie het vak orthopedie heeft overgeslagen. (Gezinstherapie, JRG 15, NR. 1, 117 -119)